TV2 műsorán: Hogyan és miből készül egy élenjáró minőségű WPC kerítéselem és WPC teraszburkolat

A TV 2 csatorna Nagyító műsorában elmondjuk, amiről még senki sem beszélt!

Ismét elértünk egy mérföldkövet! Egy nagyon megtisztelő megkeresésre, bemutathattuk a TV 2 Nagyító című műsorban, hogy mi is az a WPC, pontosan miből is készül és mitől lesz igazán tartós hosszú évekig, évtizedig. Tartson velünk és nyerjen betekintés az általunk forgalmazott WPC kerítésléc és WPC terasz milyen fő összetevőkből és segédanyagokból áll össze, és mitől lesz kiváló minőségű. Hiszen a WPC minőségét egy részben az adalékanyagok és előkészítő eljárások, másrészt pedig a fő összetevők, azaz cellulóz tartalmú anyagok és hőre lágyuló műanyagok fajtái fogják adni.

Első körben javaslom, tekintsék meg az interjút Garami Gáborral – Nagyító című műsor, műsorvezetője- és Magyar Imrével – WPC Royal Market Kft. tulajdonosával. A videó megtekintése után, a cikkben még részletesebben olvashat a termékeinkről, mivel a picivel több, mint 4:30 percbe nem fért bele minden részlet.

 

 

 

A WPC egy angol nyelvű rövidítés ( Wood-Plastic-Composite), azaz nem más mint cellulóz tartalmú anyagok (fa, bambusz, rizshéj) és nagy szakítószilárdságú, hőre lágyuló műanyagok (HPPE) kompozit terméke. Ahol őshonosnak mondható ez a termék Kínában, ott folyik jelenleg a legtöbb kutatás és fejlesztés, a termék minőségének folyamatos javítása érdekében Kínában a cellulóz tartalmú összetevők alapján is megkülömböztetik a "WPC-ket": Mint például a bambusz tartalmú anyagot  BPC-nek (Bamboo-Plastic- Composite) hívják. A gyártónk elmondása alapján a bambusz alapanyagú WPC előállítása olcsóbb, mivel nem kell megfelelnie annyi szabálynak és követelménynek, mint az igazi fát tartalmazó WPC-nek, ez az európai WPC gyártásban kedvelt és elterjedt alapanyag leginkább.

De pontosan mit tartalmaznak a saját WPC teraszburkolatunk vagy WPC kerítéslécünk?

  • 60% Kínai vegyesfalisztet – faipari vágási hulladékbó számrazik
  • 30% HPPE műanyag – újrahasznosított műanyag termék
  • 5% CaCO3 – kálcium-karbonát - természetes fellelőhelye: kőzetekben
  • 1% Antioxigén – „műanyag tartósítószer”
  • 4% UV és hő stabilizátor – Kártevő rovarok ellen védőszer – Mesterséges színezéket

Felvetődik a kérdés, hogy miért pont Kína-i vegyesfaliszt? És miért vegyes? Miért nem megfelelő a nyárfa vagy bármilyen más egyéb fatermék?

A kínai gyártónk tesztjei és kutatásai, valamint az interneten található igazoltan hiteles szakirodalmak a WPC-ről feljegyzéseket készítettek, hogy a különböző fa-fajták mekkora a hajlító szilárdsággal, mennyi farostot és celullózt tartalmaznak, mivel ezek a tényezők fogják első körben befolyásolni a WPC minőségét. Ezeknek a méréseknek az eredményeként jött ki, hogy a kínai fák kimagaslóan nagy hajlítószilárdsággal és alacsony cellulóz tartalommal rendelkeznek. Valamint azért szükséges a fa-fajták vegyítése, mert minden fának más és más a molekula szerkezete, ezáltal a változó méretű molekulák jobban tudnak egymáshoz kapcsolódni a gyártás során. Az cellulóz tartalom pedig a hidrofil jelenlétét, amely befolyásolja a fa vízfelvételi képeségéért, ugyanis egy kültéri WPC kerítéslécnél vagy WPC teraszburkolatnál fontos, hogy minél kevesebb vizet, csapadékot tudjon magába szívni.

Miért pont HPPE? és miért nem PVC vagy más műanyag?

Jelenleg a legnépszerűbb műanyagfajta, mely a legnagyobb szakító és hajlító szilárdsággal rendelkezik a fajtatársaival szemben. A PVC anyag hamar kiszárad, rideggé változik, ezáltal rosszabb fizikai tulajdonságai miatt csökkentené a WPC minőségét.

Mi az a CaCO3? És miért fontos segédanyag?

A CaCO3 egy kémiai vegyület, melyet Kálcium-karbonátnak hívnak, fehér színű por állagú. Ez a vegyület egy természetes ásványanyag, mely a természetben is előfordul a kőzetekben. Hatását tekintve a WPC-re: a WPC felületi keménységét, ütésállóságát fogja fokozni, növelni.

Miért szükséges Antioxigén?

Az antioxigén szintént egy fontos adalékanyag, hiszen ezen anyag fogja késleltetni azt a folyamatot, hogy a HPPE műanyag oxidálódjon, bomlásnak induljon. Ezt nevezik a gyártás során a HPPE tartósítószerének.

Miért szükséges a további 4% adalék?

A fent felsorolt további 4% adalékanyag fogja adni a WPC terasz és WPC kerítésléc színbéli tartósságát és a kártevőkkel szembeni ellenálló képességét. Mivel a WPC termékünk anyagában színezett ezért kimagasló a színtartóssága. A várható világosodás körülbelül 10%, melyet az első nyár alatt el fog érni, a további változás nem figyelemreméltó. 

Milyen területeken használják a WPC-t?

A WPC burkolatok 1990-ben jelentek meg elsőként az építő iparban, mint kültéri teraszburkolat, amit majd alternatívaként felhasználtak kerítések lécezésére is. Az idő teltével, az egyre növekő piaci igényekhez igazodva készültek el később a kimondottan WPC kerítéselemek, WPC pergolák, WPC korlátok, WPC oszlopok és egyéb kiegészítők. A mai napra számos burkolat alternatívája lett, hiszen felhasználásának csak a képzelet és telepítési követelménye szabhat határokat: medence körüli burkolat, kerti utak, lépcsők, falburkolat, padok, kerítések, teraszok.

 

wpc burkolat vágása

i fogja még tartósabbá tenni a WPC-t?

A WPC tartósságát befolyásoló tényezők fentebb már meghatározásra került, de további tartósságot fokozó tényezők, hogy milyen fizikai és kémiai előkészítő eljárásokon mennek keresztül a WPC összetevői. Ilyen fizikai eljárás lehet például: A kínai vegyesfaliszt hőkezelése, szárítása (a szárítás a tanulmányok szerint 30 percig 180 fokon a legoptimálisabb, akár 8%-os növekedés érhető el a hajlítószilárdságban). Kémiai előkészítő eljárás például: a cellulózéterezés, mely során a faliszt cellulóz tartalmát tudják csökkenteni, amellyel javul a végtermék vízfelvételi képessége: 0.6-3% közötti.

Kell-e számolni a WPC „dagadásával”?

Számottevő dagadással nem kell számolni, az alacsony vízfelvételi képessége miatt. Azonban jelentős hosszirányú tágulással számolni kell, mely 0 és 40 fok között akár 2-3 mm is lehet folyóméterenként. De e tágulási mértéket könnyedén lehet irányítani dilatációs csavarkötések elhelyezésével.

Mellyek a legnépszerűbb WPC színek?

Amikor elkezdtük pályafutásunkat kettő színben volt elérhető: antracit WPC és sötétbarna WPC. Azóta már készletről azonnal elérhető 5 további szín: világosszürke, kávébarna, világosbarna, fehér, szahara. Valamint novembertől elérhető lesz egy új 8. szín, amely leginkább a mahagóni, vöröses színre fog hasonlít. Mivel a termékeink mesterséges színezéket kapnak, így a színpaletta nincs korlátozva, bármilyen szín előállítható. 

Hogyan zajlik a WPC teraszburkolat telepítése?

Jelenleg Szadán vagyunk, egy saját tervezésű és kivitelezésű helyszínen. A fogadófelület jelen esetben egy beton fogadófelület, melyre éppen a WPC párnafa, alátétszerkezet kialakítása van folyamatban. Mivel a most készülő WPC teraszburkolat rendszert fogadó betonfelület sem egyenletes, összesen 6 cm szintkülönbséget kell kiküszöbölni, ezért elsődleges feladat a párnafák szintezése. Ugyanis ha ez nem történik meg, abban az esetben a kapott eredmény, a kész WPC terasz fel fogja venni a beton egyenletlenségeit és hullámos lesz a felülete. Ha a szintezési feladatok befejeződtek, azt követően kezdődik, az indító WPC teraszburkolat szál telepítése indító klipsszel, melynek egyenes vonalát lézer segítségével fogjuk megadni, hogy a telepítés haladtával a fugasor végig egyenes maradjon, és ne csusszannak el a sorok. Az indítószálat követő további WPC szálak telepítése jelen esetben rozsdamentes fém klipsz segítségével történtik.

 Ha még ezen cikkünk elolvasása után és maradt megválaszolatlan kérdése, kérem keresse csapatunkat bizalommal.