Vízszintes kerítésléc-nek alkalmas a WPC?

Van egy régi kerítése, ahol függőleges kerítéslécek vannak fából? De szeretné követni a trendet vagy a vízszintes kerítésléc jobban elnyerte a tetszését? Fát-fára már nem szeretne cserélni, mert csak a baj van vele és hamar tönkre megy? Ezért szeretne egy innovatív és hosszútávú megoldást a fa helyett?

 

Akkor ennyi kérdés után, elsőkörben szeretnék kettő rossz tapasztalatot eloszlatni a WPC-vel kapcsolatban, ami sajnos a közösségi média felületeken sokszor elhangzik. Mi ez a két „rossz tulajdonság?

A közösségi média felületeken a legtöbbször elhangzott negatív tapasztalat az nem más, mint a „vetemedik” és „kifakul 1-2 év alatt”. Sajnos itt meg is áll minden ember és nem akarják vagy nem is szeretnék megtudni, hogy vajon az anyag hibája vagy telepítési probléma lehet-e a gond.

A reakciónk, hogy a „vízszintes kerítésléc vetemedik” vagy „fakul” negatív véleményekre:

  • Magyarországon számtalan cég foglalkozik WPC burkolatok értékesítésével, de az értékesítő cégek többsége nem végez alapos kutatómunkát a WPC gyártó hátterére vonatkozóan: mióta gyárt, valóban gyártó e vagy csak bérgyártó, milyen összetételű a WPC, milyen adalékanyagokat használ, a fő összetevők milyen előkészítő eljárásokon megy keresztül, hiszen ezek fogják befolyásolni az anyag minőségét! A rossz minőségű WPC évről-évre fakul! Míg a jó minőségű WPC az első évben eléri a végleges mondható színét, mely az eredetihez képest 5-10% színveszteség.
  • A másik jelentős hiányosság a WPC üzletágban a szakmaiság! Az értékesítés mellett nincs saját tapasztalatik által elkészített kivitelezési útmutató, mely leírja példának okán: a vízszintes kerítésléc telepítésére vonatkozó telepítési szabályokat (hőtágulás mértéke, furatkészítés menete, csavarrögzítés kiválasztása, csavarkötéseket milyen mértékben kell meghúzni). A mai WPC piacot elemezve, körülbelül a piac 80%-a ugyanazokat a tulajdonságokat és telepítési szabályokat írja le, vagy nem is rendelkezik telepítési útmutatóval! Ezért, több esetben a házilag telepített, vízszintes kerítéslécek, melyek WPC-ből vannak, napokon belül elvetemednek! Tehát részben igaz, hogy a burkolat vetemedik, DE akkor, ha nem tartották be a telepítési szabályokat! Ugyanúgy, mint például a gondatlanul elkészített csempeburkolat hetek múlva felválik…

Nézzünk egy példát a „vetemedésre” vízszintes kerítéslécnél:

vetemedés vizszintes keriteslecnél

Mi lehet a hiba?

  • A vízszintes kerítésléc telepítésénél WPC esetében szükséges a 100-125 cm-ént megtámasztás és csavarrögzítés a kerítéselem hosszától függően opel- vagy kapupántcsavar.
  • A képen azonban látható a megtámasztás (saját WPC anyagából), de sajnos statikai szerepe nincs a támasztásnak! Ezért az elemekre a gravitációs erő hatására, lefelé irányba történő vetemedés, a meleg hatására oldalirányú vetemedés következett be.

Tanács:

  • A kerítéselem támasztása (WPC kerítés támasztóvas- talpas zártszelvény) rendelkezzen statikai szereppel, azaz ebben az esetben a lábazat felső vízszintes részébe valamilyen kötés-technikával történjen meg a rögzítése, amely elegendő tartást fog biztosítani a vetemedések ellen.

Amit tanácsolunk még:

  • Mielőtt WPC burkolatot vásárol, gondosan kérdezze meg a céget milyen fő- és mellékösszetevőkből áll az általuk forgalmazott WPC. (Ha nem tud csípőből válaszolni vagy megáll a tudomány, hogy 60% fa – 30% műanyag és 10% egyéb adalékanyagokból, akkor nem biztos, hogy a legjobb helyen jár.. Hol van itt a hangsúly? Milyen fa? Milyen műanyag? Milyen adalékanyagok? Miért fontos ez? Mert ezek fogják befolyásolni a WPC minőségét!
  • Kérdezze meg az értékesítőt minden olyan telepítési tájékoztatóról, amire szüksége lehet a házi jellegű kivitelezés során. Ne elégedjen meg, ha átadják a kivitelezési útmutató vagy általános információkat sorolnak el. Fentebb olvasható egy két ötlet!
  • Végül, ha mindenre kiterjedő részletes tájékoztatást kapott, akkor mehet a vásárlás 

Azonban, ha már késve olvassa ezt a cikket és megvásárolta az áhítottot WPC-t vízszintes kerítéslécnek vagy függőlegesnek, akkor keressen bizalommal, segítünk a telepítésben és részletes tájékoztatást adunk.