Hőtágulás a WPC kerítés és teraszburkolat elemek esetében

Mivel is számoljunk a WPC kerítés és teraszburkolat hőtágulásakor

Nem tudja milyen hőtágulási hézagokat hagyjon a WPC teraszburkolatok vagy WPC kerítés elem telepítésénél?

WPC teraszburkolat vagy WPC kerítéselemek telepítésénél nagyon fontos tényező a tágulási hézag ráhagyása. Ne használja ugyanazt a paramétert (2-3 mm/ 1 folyóméter) mivel más és máshogy viselkedik az anyag különböző levegő hőmérsékleteken. A következőkben leírjuk a gyártó szerint ajánlott hézagolást – Levegő hőmérséklet – WPC szálak végén és WPC toldások viszonylatában. 

WPC teraszburkolat és WPC kerítés elem hőtágulási táblázat

Levegő hőmérsékletTágulási hézag ráhagyás a 1-1 szál végén (mm)Tágulási hézag ráhagyás a toldásoknál (mm)
0-5 Celsius5-68-10
10 Celsius4-56-8
20 Celsius3-44-6
25-30 Celsius2-33-4
40+24

 

A WPC kerítés elem telepítése

A telepítés során nem csupán a gyártó által leírt adatokat kell figyelembe venni! Nagyon fontos tényező, hogy mennyi a levegő hőmérséklet és mennyi a telepítendő WPC  kerítés elemek hőmérséklete.

Példa

Ha a WPC elemek telepítési időpontjában a levegő hőmérséklete: 25 Celsius, de a WPC burkolatok kint vannak a „tűző” napon, akkor valószínűleg a WPC burkolat hőmérséklete (Elérheti a körülbelül: 30-40 Celsiust) nem fog közel azonos értéket mutatni a levegő hőmérséklettel. Így nem szabad alkalmazni a táblázatban leírt mértékeket. A fenti táblázatban megjelölt adatok a levegő hőmérséklet = WPC burkolat hőmérséklet.

A WPC rendszerek telepítése során nem csak a WPC „lapok” elemek telepítése során kell odafigyelni a hőtágulási ráhagyásokra, hanem a WPC PÁRNAFA telepítésénél IS! Hisz ugyanabból az anyagból készült, ugyanazokkal a tulajdonságokkal.

Sajnos sok forgalmazó nem ismerteti az egyik legfontosabb telepítési tényezőre vonatkozó adatokat. Mindenki leírja, hogy az Ő terméke a legszuperebb, legjobb a mások által forgalmazott termékek rossz minőségűek…. Nyilván nem fog maga ellen beszélni senki sem… MARKETING… 

Ha nem biztos magában a saját kezű WPC teraszburkolat, vagy WPC kerítés elem telepítésénél, bízza inkább szakemberre vagy kérjen tanácsot.

A fenti táblázat a más forgalmazók által kínált termékekre nem vonatkozik! Kizárólag a WPC Royal Market Kft. termékeire vonatkozik.