Mi is pontosan az a WPC?

A WPC a wood plastic composite angol kifejezés rövidítése, amelyből készülhet fa-műanyag kompozit alapanyagú burkolat vagy kerítésrendszer. Elsősorban kültéren alkalmazzák, például teraszok burkolataként, vagy éppen a medence köré. A WPC óriási előnye, hogy ellenáll a különféle időjárási viszonyoknak, tartósság tekintetében is kiváló, ráadásul nem rohad és nem repedezik szilánkosra, mint a fadeszkák. Ezek a burkolatok nem szorulnak gondozásra, csiszolást, lakkozást, festést és lazúrozást sem igényelnek. Ezenkívül, ha jól vannak lerakva, akkor az eső lefolyik róluk, a koszosabb felületet pedig elég csupán langyos vízbe áztatni, majd szappanos vízzel lemosni. A WPC-ben a hó és az eső sem tud kárt tenni, de még UV védelemmel is el vannak látva, hogy a napfény se okozzon súlyos problémákat.

Mi is pontosan az a WPC?

A WPC cellulóz alapú anyagokból és hőre lágyuló műanyagokból készül. Ezeket a kompozitokat gyakran természetes szál kompozitoknak (NFC) is nevezik. A WPC-k széles körben használatosak a padlózat-profilok és zsindelyek gyártásában, ahol specifikus műszaki követelményeknek kell megfelelniük.

A cellulóz alapú anyagok és a hőre lágyuló műanyagok kombinációja által teljes mértékben kihasználhatóak a természetes és szintetikus anyagok előnyei. A WPC-k rendelkeznek a fa természetes megjelenésével és textúrájával, miközben a műanyagok hozzáadása javítja a termék tartósságát és ellenállóképességét, a különböző környezeti hatásokkal szemben.

A gyártóknak szigorúan be kell tartaniuk a műszaki követelményeket a WPC-k előállítása során, ugyanis ezek nagyban meghatározzák a fizikai és mechanikai jellemzőket. Az előírások magukba foglalják a termékek megjelenését, a cellulóz alapú anyagok és a hőre lágyuló műanyagok arányát, valamint a mechanikai tulajdonságait is. Külön kitérnek például az ütésállóságra, a hajlító tulajdonságokra, a biológiai szerekkel szembeni ellenálló képességre, az időtállóságra, arra, hogy mennyire tűri a nedvességet, illetve a hőtulajdonságokra.

A gyártási és termelési folyamatok során rendszeres ellenőrzéseket kell végeznie a gyártónak, hogy a termékek a műszaki követelményeknek megfeleljenek, és ezáltal tudják biztosítani a minőséget is. A felülvizsgálat során a vastagságot, a szélességet, a hosszúságot, a megjelenést és más releváns jellemzőket is ellenőriznek.

Cégünk kiváló minőségű WPC anyagokat forgalmaz és használ, melyek minden előírásnak megfelelnek és hosszú élettartamot biztosítanak, legyen szó teraszról, medence körüli területről vagy kerítésrendszerről.

 

Figyelemfelhívás

A BPC burkolatokat hazánkban ugyanúgy WPC burkolatként értékesítik, azonban fizika és mechanikai tulajdonságai nagyban eltérhetnek egymástól! További információkért kérem, keresse szakképzett értékesítő kollégánk egyikét.

 

Rövidítések - elnevezések:

- Fa- műanyag kompozit (Wood-Plastic Composiet) rövidítése: WPC

- Bambusz- műanyag kompozit (Bambo-Plastic Composite) rövidítése: BPC