Fa- Műanyag teraszburkolat tisztítása

Fa- Műanyag teraszburkolat tisztítás hogyan? Szükséges rendszeresen?


Mi is az a minimális gondozást igénylő Fa- műanyag teraszburkolat? Minimális gondozás alatt értendő, hogy teraszunkat évente 1-2 alkalommal tisztítsuk meg a lerakódott szennyeződésektől (por, levél, föld). A teraszunk tisztítása során fordítsunk kiemelt figyelmet a mikrobarázádák közzé lerakódott szennyeződésekre. A következőben bemutatjuk pár lépésben, hogyan szoktuk tisztítani WPC teraszburkolatunkat. 

  • Elsőként ragadjunk egy partvis-t, melynek átlagosan erős kefézete (ne legyen túl erős, de túl puha sem) van, és kezdjük el szálirányba sepregetni a mikrobordákba ült port. Ezzel a nagyobb szennyeződéseket könnyedén el tudjuk távolítani. 
  • Második lépés: Keverjünk be vödörbe mosószeres vagy szappanos (Kapható kimondottan WPC-hez való tisztítószer) vizet (ne legyen maró hatású!), mellyel a terasz egészét beáztatjuk (körülbelül 10-15 perc), hogy a vízben lévő mosószer ki tudja fejteni hatását. 
  • Harmadik lépés: Készítsünk elő egy vödör mosószeres vizet és mossuk fel hagyományos felmosó fejjel (kerüljük az olyan kefék használatát, amellyel sérülést tudunk okozni a WPC teraszburkolaton) majd kezdjük el szálirányba felmosni a Fa- műanyag teraszburkolat-ot.  Ajánlott a megtisztított burkolat részt 1nm-ént leöblíteni, hogy ne tudjon a mikorbarázádkba megszáradni a koszos víz. 
  • A kefézést és folyamatos öblögetést követően fogjunk egy „slagot” vagy magasnyomású mosót és öblitsük le tiszta vizzel az egész teraszunk. Megjegyzés: A magasnyomású mosóval ne akarjuk a szennyeződést eltávolítani oly módon, hogy közel visszük a vízsugarat! Magasnyomású esetén az ajánlott távolság 25-30 cm, mely függ a nyomás nagyságától.
  • Ötödik lépés: Hagyjuk megszáradni teraszunkat, így látva, hogy szükséges e megismételni a tisztítást. Ha úgy látjuk, hogy nem 100%-os az eredmény ismételjük meg ugyanezt a tisztítási módszert.

Ajánlás

Ha teraszunkat rendszeresen használjuk családi összejövetelekre, grill party-ra, rendezvényekre figyeljünk oda a lecseppenő zsiradékokra-olajokra. Az igen magas fa tartalomnak köszönhetően a zsiradékokat és olajokat WPC teraszburkolatunk képes magába szívni. Ezért ha észrevettük, hogy teraszburkolatunkra is jutott, azonnal, langyos szappanos vagy mosószeres vízzel töröljük fel. Ne hagyjuk a party végére a takarítást!

Gyakori kérdések a Fa- műanyag teraszburkolat gőzborotválásáról

Szabad-e tisztítani a WPC teraszunkat magasnyomású gőzborotvával? 

Válaszunk: Igen, de….

A gőzborotvás tisztítás ne történjen közvetlen közelről (25-30 cm-en belül). A csak magasnyomású teraszmosás nem feltétlenül fog eredményezni 100%-os tisztaságot. Gondoljunk bele…. szinte kivétel nélkül mindenki mosta már le autóját az egyre felkapottabb gőzborotvás autómosókban. Gyors és könnyű módja a mosásnak. 

Házi feladat

A gőzborotvás mosást követően jól látható helyen, amíg vizes, húzzon ujjával egy két csíkot és várja meg míg megszárad autója….Ugye, hogy az ujjával húzott részen tisztább, mint a többi rész?! Ugyanez történik a Fa- műanyag teraszburkolat gőzborotvás mosásánál. 

A lerakódott szennyeződések csupán 70-80%-át tudja ezen módszerrel eltávolítani. 

WPC teraszburkolat tisztítás? Mi így szoktuk tisztítani! Reméljük, hogy sokat segítettünk!

Tekintse meg WPC teraszburkolataink műszaki paramétereit itt.

wpc-burkolat-kezelese-1