Terasz kialakítása

Az egyedi teraszok tervezése során kiemelt figyelmet érdemel az anyagválasztás, a funkcionalitás, valamint az esztétikai megjelenés.


A terasz megtervezésének első lépése a terület felmérése, ilyenkor megállapítják a rendelkezésre álló hely nagyságát és a terasz tájolását. Sokak számára a terasz pihenőhelyként szolgál, másoknak pedig társasági összejövetelek helyszíneként. Ezen tényezők ismeretében meghatározható a terasz alaprajza, a burkolatok típusa (ajánljuk a wpc teraszburkolatot), a bútorok elrendezése, valamint a növényzet kiválasztása.

terasz kialakítása


Az anyagválasztás az egyik leglényegesebb a terasz kialakításánál. A természetes anyagok, mint a fa, a kő vagy a kerámia, hozzájárulnak a természetközelibb hangulat megteremtéséhez. Modern teraszok tekintetében a fém vagy a műanyag is népszerű, de az egyedi üveg használata szintén egyre felkapottabb, amelyekkel a természetes fény maximálisan kihasználható. Az üvegkorlátok, vagy akár az üvegpadlók lenyűgöző látványelemként szolgálnak, miközben a biztonságos használatot is garantálják.


A tervezés során figyelembe kell venni a terasz kapcsolódását a ház többi részéhez. A legideálisabb, amikor a terasz harmonikusan összeolvad a belső térrel. Ennek megfelelően érdemes megtervezni a terasz bejáratát, a lépcsőket, és az egyéb mozgásirányokat.


Az esztétikai szempontokat nagyban befolyásolják a színek, valamint a különböző dekorációs elemek, mint például a kültéri lámpák, díszpárnák, vagy kerti szobrok. Egy jól megtervezett terasz tökéletes helyszín lehet a kikapcsolódásra, a baráti összejövetelekre, esetleg a nyugodt kávézásokra a szabadban.