Milyen alapot válasszunk a WPC teraszburkoláshoz?!

Időtállóság szempontjából fontos, hogy milyen anyagból készült a terasz burkolata, de a terasz alap minőségének és típusának is óriási a jelentősége. Ahogy a fa terasznál, úgy a WPC teraszburkolat esetében is számít, hogy mire kerülnek rá a teraszburkolat elemek.

A WPC teraszburkolat ideális alapja

A WPC teraszburkolat önmagában egy időtálló, környezetbarát és magas UV álló felület. Azonban teraszunk akkor lesz igazán időtálló, ha megfelelő alapot választunk hozzá.

Nem mellesleg a WPC lerakásának fortélyait sem árt ismerni. Erről már korábban írtunk (LINK). Arról viszont eddig kevés szó esett a blogban, hogy milyen legyen a WPC teraszburkolat rendszerünk fogadó felülete. A következőkben néhány szóban bemutatjuk ezt.

A WPC teraszburkolat rendszerünk fogadó felületek 1. helyét a beton foglalja el, 2. helyét a beton járdalapok (megfelelő rétegrend kialakítása mellett), 3. helyet pedig a betonsávalap vagy betonpogácsákra telepített horgonyzott vasszerkezet. 

Mire figyeljünk a WPC teraszburkolat alapjának kialakításakor?

Első szempont:  A betonozás előtt alakítsunk ki egy megfelelő rétegrendet, ami meggátolja majd a jövőben az esetleges  terasz süllyedést.

Második szempont, A betonozás során válasszuk ki a lejtési irányt, ahová a csapadékot szeretnénk elvezetni, ugyanis szükséges egy minimális lejtést adni.

Harmadik szempont: A beton felületének kialakításánál törekedjünk a lehető legsimább és vízszintes kialakításhoz a könnyebb telepítés érdekében.

Hibák és következményei

  • Nem alakítanak ki megfelelő rétegrendet a betonozás előtt: Így pár hónap vagy év után a teraszunk megsüllyed, a WPC teraszburkolat rögzítő klipszek eltörhetnek, rosszabb esetben a WPC padló is sérül.
  • Nem adnak lejtést a terasznak, a csapadék nincs elvezetve. 
  • A WPC párnafák kiosztása nem megfelelő: A WPC párnafák közötti távolság a 30-35 cm nem haladhatja meg! Távolságok értelmezése: A 30-35 centimétert a két egymást követő párnafák középpontjától kell számolni, NEM a párnafák széleitől.
  • Ne használj horgonyzott, vagy egyéb csavarokat, mert pár forinttal olcsóbb! CSAK rozsdamentest használj, ha tartós teraszburkolatot szeretnél.

Gondoljuk át, megéri-e olcsóbb megoldást választani a fogadó felület kialakításánál, ha már egy prémium minőségű WPC burkolatot választottunk. 

Ha bizonytalan lenne, kérje inkább szakértőink segítségét. Menjen biztosra! tervezzen hosszú távra! 

WPC Royal Market Kft.

1183. Budapest, Gyömrői út 79-83.

wpc teraszburkolat
RM21-145 WPC teraszburkolat “sötétbarna” – WPC lépcsőburkolás