WPC vagy Fa kerítésléc?

WPC vagy Fa kerítésléc választási szempontok:

  • Költségkeret
  • Időtállóság
  • Anyag választás
  • Kivitelezés nehézsége
  • Típus választás

A fent felsorolt öt lépést ajánlott figyelembe venni a régi kerítésének felújításához. Minden bizonnyal nehéz olyan megoldást találni, amely egyszerre: költséghatékony, időtálló és könnyen telepíthető akár házilag. Blogbejegyzésünkben 2 féle alternatívát: -Falécből és WPC kerítésléc való építést szeretnénk egymással szembe állítani pontozásos rendszerben.

Kezdjünk hát neki WPC vs. Fa kerítésléc – WPC Royal Market

Költségszámítás:

A fa kerítés rendszer telepítése költséghatékonyabb megoldásnak tűnik a WPC kerítés rendszerekkel szemben, mely csak részben időtálló!

A fa kerítés lécek időtállósága érdekében legalább 2 évente felületkezelés (csiszolás, alapozás, festés) szükséges ahhoz, hogy időtállóságát növeljük akár 10 évig, mint a WPC kerítéseké. Nem is beszélve arról, hogy legalább két évente rengeteg időt, energiát és anyagköltséget generál. A felületkezelés nélküli fa kerítés rendszerek viszont nem esztétikusak és kevésbé tartósak (kifakul, repedezik, gombásodik, nem vízálló, aminek következtében rohad).

A WPC kerítések viszont felületkezelés nélkül 10 év garanciával bírnak az alábbi tulajdonságokra: Nem repedezik, nem szálkásodik, nem gombásodik, 99.4% -ban vízálló és UV-álló (Nem 100%!) tehát teljesen gondozásmentes.

Összességében a fa kerítés elemek ára tény, hogy kedvezőbb, mint a WPC kerítés elemeké, de ha összeszámoljuk az évek alatt generált felújításra szánt időt, energiát és költséget jobb választás a WPC kerítés.

Költséghatékonyság – Időtállóság szempont alapján:

Fa kerítésléc – WPC kerítésléc: 0-2

Megmunkálhatóság (kivitelezés):

Ez a választási szempont, amit döntetlenre kell, hogy kihozzunk. Ugyanis mind a fa, mind a WPC kerítés elemeket ugyanazon famegmunkálási eszközökkel könnyedén meg tudjuk munkálni. A WPC kerítés telepítési követelménye nem sokban tér el a fa kerítés telepítésétől. A legtöbb forgalmazó rendelkezik részletes telepítési útmutatóval és leírással, mely nem kíván szakértelmet, így a vásárló akár házilag is telepítheti.

Megmunkálhatóság (kivitelezés) szempont alapján:

Fa kerítés – WPC kerítés: 1-1

WPC kerítésléc típus választás:

A kerítés típus választás során figyelembe kell venni, hogy milyen területet szeretnénk körbe zárni, szeretnék-e hogy átlátható legyen, és milyen stílusban épüljön újjá kerítésünk.

Megkülönböztetünk: Hagyományos réses (átlátható) vagy zárt kerítés rendszereket. Stílusban: fa, kő, fém, WPC, lemez, drót. Minden típusnak és stílusnak megvan a maga szépsége, de a legelterjedtebb a minimal azaz a „jövő stílusú kerítések”, melyhez kétséget kizáróan a WPC a helyes választás. A fa kerítés elemekkel szemben a WPC kerítések szélesebb profilválasztékkal rendelkeznek (hagyományos, egymásra csúsztatható (nút-olt), többféle szélesség és vastagság). Nem utolsó szempont a kerítés elemek súlya! A fa kerítések mindegyike tömör, míg a WPC kerítés elemek legkamrás kialakításúak, ezzel a WPC kerítés elemek fajlagos súlya könnyebb, mely nem okoz akkora terhelést a kerítés tartószerkezetén.

Típus választás szempont alapján:

Fa kerítésléc – WPC kerítésléc: 0-1

A Fa kerítés – WPC kerítésléc csatát nálunk egyértelműen a WPC kerítés nyerte a fenti szempontjaink alapján 1:4 arányban.

Ha Önnek már van tapasztalata a WPC burkolatokkal és szívesen megosztaná másokkal, küldjön e-mailt a WPC vélemények címszóval.

 

Termékeink műszaki paramétereit tekintse meg WPC Kerítéselemek oldalon.

Youtube videónk itt tekinthető meg:

WPC kerítésléc hagyományos, függőleges kivitelben