WPC teraszburkolatok – WPC kerítések – Problémák és megoldások

Problémák és megoldások

Olvassa végig figyelmesen a WPC teraszburkolatok vagy WPC kerítéselemek használatából adódó problémákat és általunk javasolt megoldásokat. Ha bármi kérdése van keressen bizalommal a megadott elérhetőségeken.

Probléma 1. WPC teraszburkolatok – Törmelékek és szennyeződések

 • A WPC teraszburkolatok és WPC kerítéseken lévő törmelékek és szennyeződések eltávolítása kezdődjön a tisztítandó terület puha sörtéjű seprűvel vagy partvissal történő tisztításával.
 • Ezután következik a WPC burkolat meleg vízzel való öblítése.
 • A meleg vízzel való öblítést követően válasszunk egy puha sörtéjű kefét, amivel meleg szappanos vízzel (mosószeres, ami zsíroldó hatású, de nem háztartási vegyszer) át fogjuk mosni a WPC- t kizárólag szálirányban! A szálirány tartása azért fontos, mert így a makro és mikro barázdákból könnyen el tudjuk távolítani a felhalmozódott szennyeződéseket.  (FONTOS: Elsőnek mindig egy kevésbé látszó helyen próbáljuk ki a puha sörtéjű kefét és a mosószer hatását a WPC felületén.)
 • Utolsó lépésként az átkefézett WPC burkolatot öblítsük le bőséges vízzel (Lehetőség szerint minél lágyabb vízzel) és igény szerint töröljük szárazra. 

Probléma 2. – Vízkő

 • Magyarország csapvíz minősége/tartalma: Klorid: 21 mg/l, Nitrát: 8 mg/l, Nitrit: <0,03 mg/l, Ammónium <0,04 mg/l, Összes keménység: 128 mg/l (CaO), PH: 7.7. Magyarország vízkeménysége átlagban: 190-210 mg/l (Cao) amelyen besorolása: KEMÉNY. Ez azt jelenti, hogy a vízkő megtapadhat- felhalmozódhat a WPC burkolatok csapvizes mosása során. Tanács: Ha van otthonunkban lehetőség az esővíz gyűjtésére, akkor gondoljunk a WPC teraszburkolatunk tisztítására és gyűjtsük össze. Eredmény: Nem fog vízkőt hagyni maga utána a WPC teraszburkolat mosása. 
 • A WPC teraszburkolaton vagy WPC kerítés elemeken lerakódott vízkő eltávolítására a háztartási esetet (10%) vízzel hígítva ajánljuk (10 liter víz/ 1 dl ecet). Az ecetről: Már Kr.e. 5000-ben ismerték, melyet a fa száraz lepárlási termékből vagy szintetikus úton állítják elő – Közvetlen fogyasztásra nem alkalmas (Lásd: webbeteg.hu/egeszseges/19287/ecet). Az ecettel való tisztítást elsőnek szintén egy kevésbé látszó helyen próbáljuk ki és nézzük meg a végeredményt. 

Probléma 3. – Jég és hó 

 • Ha beköszönt a téli időszak fel kell készülni arra, hogy ha a WPC teraszburkolatunk nem fedett, bizony hó és jég lepheti el. Ennek tisztítására csak és kizárólag műanyag hólapátot használjunk (Nem lehet rajta fém élvédő, ami sérülést okozhat a WPC burkolaton). 
 • A jég eltávolítására (felolvasztására) csak nagyon végső esetben ajánljuk a Kálcium-kloridot (sót). Ezen kémiai vegyületet több esetben használják a műanyagok előállításához, így nem feltételezzük, hogy bármilyen sérülést okozna a WPC teraszburkolatunkon (Még nem teszteltük, saját felelősséggel ajánljuk mindenki számára).

Probléma 4. – Olajok és zsírok

 • Egy-egy kerti party során szinte elkerülhetetlen, hogy a WPC teraszburkolatunk megússza valamilyen étel, olaj vagy zsír szennyeződéstől. Sajnos arra, hogy a WPC burkolat beszennyeződött és majd a party végén takarítunk el kell felejteni. Sajnos nincs más megoldás! Azonnal orvosolni kell a „balesetet”: meleg vízzel azonnal le kell önteni, majd szappanos vízzel és puha sörtéjű kefével át kell sikálni és öblíteni.
 • Mi van ha megvárom a party végét? A WPC – Wood- Plastic Composite (Fa-műanyag anyagok keveréke) az igen magas természetes alapanyag: Fa (60%) képes magába szívni a zsírokat. Kezelése: mosást követően finom csiszolópapírral szálirányban megcsiszolni. Eltűnni 100%-ban nem fog, de idővel halványodik az étel folt. 
 • Előzzük meg a problémákat: alaposan fedjük le teraszunk azt a részét, ahol megtörténhet a fenti balesetek valamelyike.

Probléma 5. – Magasnyomású mosó helytelen használata a WPC teraszburkolatok és WPC kerítéselemek tisztításánál

 • Ha nincs ideje az évenkénti kettő alapos tisztításra, melynek módját fent is írtuk, ajánljuk a magasnyomású mosó használatát az alábbi módon.
 • A magasnyomású mosó lehetőség szerint rendelkezzen olyan funkcióval, hogy mosószert is tudjon adagolni valamin 150 bartól nem lehet nagyobb teljesítménye! Fontos: A 150 bár teljesítményű magasnyomású mosót 20-30 cm-es távolságtól közelebb TILOS használni.
 • A magasnyomású mosóval való első tisztítást követően a WPC teraszburkolatok vagy WPC kerítéselemek felületén maradhat egy filmréteg ( Enyhén szennyezett víz, mely megszárad), mely akár csak foltokban is jelentkezhet. Ez nem anyaghiba, hanem a tisztítás nem volt alapos. 
  Az általunk forgalmazott WPC teraszburkolat és WPC kerítés összetételéről bővebben olvashat a termékekre kattintva.

 

Továbbá megnézheti termékeinket kivitelezve Youtube csatornánkon.

Facebook oldalunkon értesülhet legelsőként az újdonságokról és befejezett projektjeinkről.