WPC teraszburkolat lerakása

Nos igen van! Sajnos! A WPC teraszburkolat lerakása vagy medence part burkolását követően a kivitelezés helyszínen meg lehet állapítani, hogy hány ember végezte el a munkát körülbelül ( 1-2-4 ember?) és mennyi idő alatt. A következőben csatolok egy-két képet, hogy átláthatóbb legyen az írásom miről is beszélek.

Gyakori hibák

WPC teraszburkolatok rögzítése

wpc_fuga1-768x1024

 • Az 1. számmal jelölt hiba: A WPC teraszburkolatok lerakása során a kivitelező vagy elfelejtett, vagy pedig anyaghiány miatt (Ez történik, ha valaki m2-re vásárol, nem pedig pontos darabszámra) nem rakott „dupla párnafát”. A „dupla párnafa” lényege: a teraszburkolatok biztonságosan legyenek rögzítve és, hogy teljesen felfeküdjenek  arra, ezzel elkerülve a „kagylósodást”, mely a 2. számmal lett jelölve.
 • 3. számmal jelölt hiba: A fugatávolság! Ugye mennyire rontja az összképet, ha a fugatávolság nem ugyanakkora mindenhol? Véleményünk szerint rendkívül nem esztétikus! Melynek oka lehet a gyors telepítés vagy igénytelenség. (Vagy nincs ideje a kivitelezőnek, vagy pedig nem törődik a folyamatos méregetéssel, hogy mindenhol egyenlő maradjon a fugatávolság).
  A fent felsorolt hibák azt okozták, hogy a teraszburkolat végei elvetemedtek, kikagylósodtak és „fel lehet benne bukni”. Ezen hibát csak az újratelepítéssel tudjuk orvosolni, a meglévő anyag pedig kuka.

elrontott_wpc_burkolas1-1024x496

 • A 4. és 5. számmal jelölt hiba: Itt szintén visszakanyarodnék egy pillanatra a fugatávolságra, csak a WPC-vel burkolat terület más részén. A fugatávolságok a burkolt területen  2 mm- 6 mm közt mozognak, ami rendkívül igénytelen munkára utal.
 • 6. számmal jelölt hiba: A WPC burkolatban keletkezett hiba (Jelen esetben: hullám) oka lehet a párnafák nem megfelelő rögzítése valamint a párnafák valószínűleg nem lettek szintezve.  

wpc_vegzaras1-866x1024

 • 7. számmal jelzett hiba: Szintén lemaradt párnafa! Mely során ismételt hiba, hogy a teraszburkolat végek „kagylósodnak”. A párnafát indításkor pontosan (maximum 2-3 cm-re) a WPC burkolat vége alá kell helyezni, hogy folyamatos alátámasztás és lefogatás legyen a vetemedés elkerülése végett.
 • 8. számmal jelzett hiba: A WPC burkolatok pontos vágása (1-2 mm), elengedhetetlen, hogy rendkívül szép megjelenést biztosítson. A pontos vágás befolyásolhatja az oldaltakarás pontosságát és dilatációs hézag egyenletes biztosítását. 
 • A helyszínen ránézésre megmondtuk, hogy ezt a 13 m2 területet 1 nap alatt 4 ember burkolata le WPC-vel, melyet a tulajdonos megerősített. Ne dőljön be a gyors és olcsó munkának…. Kivéve akkor, ha bosszúságot szeretne vagy társaságot a garanciális javítás szakembereivel.

Amire figyeljünk

WPC_telepites3-860x1024

 • 1. számmal jelzett figyelemfelhívás: Az előbbiekben fent leírt megfelelő párnafa alátámasztás, a megfelelő helyen (Maximum 30-35 cm távolságra, a párnafa tengelyek között). Kiemelt figyelmet fordítsunk, arra, hogy a teraszburkolat végek teljesen (maximum 2-3 cm távolsággal) feküdjenek fel és legyenek lefogatva! Ne lógjon a levegőbe ha nem muszáj! Továbbá ide megjegyezném, hogy tekintsük meg a képen a vágási pontosságot! Ez a pontosság nem fogja befolyásolni az esztétikus oldalszegést és dilatációs hézagok biztosítását. 
 • 2. számmal jelzett figyelemfelhívás: A fugatávolságok a képen látható módon, mindenhol egyenesen és azonos távolságra futnak egymástól. Ugye, hogy nem is olyan gusztustalan?
 • 3. számmal jelzett figyelemfelhívás: Ne hányjunk fittyet a párnafák szintezésére, mert olyan hibába eshetünk, mint az 1-3 képen rossz példa is mutatja. A fenti esetben nem lettek kiszintezve és láss csodát hullámos is lett a felület. 

Figyelemfelhívás!

 • A WPC teraszburkolat telepítés során, ha a 3 métert meghaladja a telepítendő szálhossz! A teraszburkolat közepénél használjunk dilatációs csavart (irányított hőtágulás miatt).
 • Ha Ön rászánja magát, hogy egy viszonylag drága burkolatot szeretne teraszára vagy a medencéje köré…. Ne a kivitelezéssel kezdjen el spórolni négyzetméterenként 1000-1500 ft-ot (Megjegyezném, hogy 10m2-nél 10-15.000 Ft-ot), mert az lehet hónapok vagy évek után meg fogja bosszulni. Örülök, hogy végigolvasta a mi meglátásainkat és reméljük segítséget nyújtottunk a döntés hozatalban.