Párnafa árak a WPC Royal Marketnél

WPC teraszburkolat többféle eltérő típusú fogadószerkezetre telepíthető, úgymint beton, zártszelvény fogadószerkezet, szigetelt tető, már meglévő jó állapotú kültéri járólap, hogy csak a leggyakrabban előforduló fajtákat említsem. Ami mindegyikben közös, hogy ezen fogadófelületekre párnafa alkalmazása szükséges a WPC telepítéséhez, ami a WPC járófelületet statikai tartásáért felelős. 

 

A teraszburkolat rendszer részeként kínált párnafák is ugyanolyan WPC (fa/műanyag kompozit) alapanyagból készülnek mint a járófelület, tehát az idő vasfoga nem jár el fölötte, ellentétben a fával.

Sok esetben próbálnak költségmegtakarítás miatt fa alátétszerkezettel dolgozni, azonban a WPC párnafa ára hosszútávon megtérül, mert a fa időtállósága csekély a WPC- hez képest, a fa alátétszerkezet idő előtt elöregszik, veszélyeztetve az egész teraszburkolat rendszert.

  

A WPC párnafa árak alig különböznek a különböző méretek esetén, mégis az igényelt rendszermagasságokhoz alakíthatóak:

 

RM 38x18x2900 mm: bruttó 4 000 Ft/db. Rendszer magassága ezzel a párnafával: 39 mm

RM 40x25x2900 mm: bruttó 3 000 Ft/db. Rendszer magassága ezzel a párnafával: 46 mm

RM 50x30x2900 mm: bruttó 3 000 Ft/db. Rendszer magassága ezzel a párnafával: 51 mm vagy 71 mm

 

Termékkínálatunk hamarosan bővül egy negyedik párnafával, melynek mérete: 40x60x2900 mm, ezért a standard típusokhoz képest magasabb rendszermagasság érhető el alkalmazásával. (61 vagy 81 mm)

 

Párnafák telepítése

Az első és legfontosabb szempont a párnafák megfelelő szintezése, ezen múlik ugyanis a rendszer stabilitás, hosszútávon elkerülendő az ebből eredő nem várt járófelületi alakváltozásokat.

A párnafa rögzítése sima beton fogadófelület esetén dübelezéssel - csavarozással történik. Amennyiben már előre kialakított, vagy újonnan telepített zártszelvény szerkezet van, akkor arra is javasolt a wpc párnafák telepítése az időtállóság miatt.

Más esetben ha a fogadófelület nem fúrható meg (pl: szigetelt tető esetén ) akkor az egyik leggyakoribb telepítési mód, ha a WPC párnafák és L sarokvasak alkalmazásával egy öntartó keretrendszert alakítanak ki, mely lefúrás nélkül is stabil alátétszerkezetet biztosít a járófelületnek. Másik módozat a szigetelt fogadószerkezet esetén, az állítható szintező lábra történő telepítés. Ezen szintezőlábak különböző méret tartományban állíthatóak, ezáltal nagyobb szinteltérések is kiküszöbölhetőek, valamint a szintezőlábak rögzítéséhez nem kell megfúrni a fogadófelületet, széles talpazatának és nagy teherbírásának köszönhetően biztos tartóelemként működik.

wpc párnafa teraszok alá

 A betonfelületen lévő egyenetlenségeket a különböző méretben elérhető (1-5 mm) szintező lapocskákkal lehet korrigálni, melyeket a párnafák alá kell behelyezni, ellenkező esetben a teljesen fel nem fekvő párnafa rendszer, és az arra telepített járófelület huppogó hangot fog hallatni. A szintező lapokat az alátétprofilok alá maximum 20 cm távolságonként szükséges beékelni. 

A párnafák rögzítéséhez nem ajánljuk a beütő dübel alkalmazását, mivel a megfelelő rendszer stabilitást adó szintezést így nem lehet kellő pontossággal elvégezni, valamint ezen elemek horganyzott bevonattal rendelkeznek, melyek a rögzítés alkalmával (beütéskor) megsérülnek, és elindul a rozsdásodás, mely 1-2 éven belül teljesen átrozsdásodhat. Az csavarok rozsdásodásának az eredménye: A párnafák fellazulnak, a rendszer instabil lesz, a teraszburkolat szálak eltörhetnek, roncsolódhatnak.