Műanyag vagy Fém WPC rögzítő klipsz?

Rejtett WPC rögzítő klipsz típusok

Ezen blogunkon belül bemutatjuk Önöknek, hogy miben különbözik az RM21-145 típusú WPC teraszburkolat telepítése során alkalmazható kétféle, rejtett rögzítést szolgáló „WPC rögzítő klipsz” – fém és műanyag között.

Tapasztalat

Minap az egyik konkurenciánál jártam, – ahol a WPC teraszburkolathoz szintén többféle rögzítési klipszeket lehet vásárolni -, megkérdeztem, hogy mi a különbség a műanyag köztes klipsz és fém köztes klipsz, azon kívül, hogy az ára dupla annyiba kerül.

Válasz: Az árkategória különböző valamint az anyag összetétele, amíg az egyik műanyagból freccsentett, addig a másik rozsdamentes fémből készült. A fém tartósabb az anyagából adódóan. 

Köztes klipsz -Műanyag

Műanyag köztes klipsz „Fekete”

A műanyag WPC rögzítő klipsz rejtett rögzítési móddal rendelkeznek, mely során a fogadó felülethez (WPC párnafa, Fa, vasszerkezet) csavarral (rozsdamentes) történik a rögzítése. Ezen típussal való rögzítés során 5-6 mm fugatávolság (Két WPC teraszburkolat közötti távolság) érhető el. Az 5-6 mm fugatávolságnak köszönhetően igaz, hogy be tud a rendszer alá esni falevél, homok, ételmaradék. De könnyebben bontható a takarítás vagy sérült WPC padlóburkolat cseréje miatt. Mutatjuk is hogyan:

Az 5-6 mm fugatávolságnak köszönhetően könnyedén a klipszekhez lehet férni hagyományos csavarhúzóval és csavar behajtóval is. A műanyag köztes klipszek csavarkötések kioldását követően nincs más teendő csak a két szomszédos WPC teraszburkolatot ” Fel irányba” megbillenteni (Ugyanúgy vissza is). A takarítás vagy a sérült elem cseréjét követően a klipszeket csupán a két WPC padlóburkolat nút-olt részén végig kell húzni a párnafákig, majd csavarozni.  

Ezen klipszet bármilyen fogadó felületnél lehet alkalmazni (WPC párnafa, fa szerkezet, fém szerkezet).

Valóban a műanyag köztes klipsz az előállításának és anyagösszetételének köszönhetően olcsóbb rögzítési mód, ami nem jelenti azt, hogy fele addig bírja, mint a fém.

WPC rögzítő klipsz -Rozsdamentes

Fém köztes klipsz (rozsdamentes)

A teraszburkolatainkhoz 100%ban kompatibilis a fém köztes klipszünk is, mely 2-3 mm fugatávolságot ad a két szomszédos WPC teraszburkolat között.

Hátránya: a 2-3 mm fugatávolság az anyag sérülése nélkül nem engedi kioldani a csavarkötéseket normál csavarhúzóval vagy csavarbehajtóval. Így sajnos a takarítás vagy elemek cseréje során az egyik induló oldalról vissza kell bontani az összes WPC padlóburkolatot.

Előnye: A műanyag köztes klipsszel szemben, hogy ami az 5-6 mm-es fugatávolságon be tud esni a WPC teraszrendszerünk alá…. addig a fém klipszes rögzítésnél csak fele akkora az esélye. Továbbá a fém klipszünk rozsdamentes anyagából adódóan tartósabb mint a műanyag. 

Ahogy szoktam leskelődni a konkurens WPC-t forgalmazók weboldalain… Látom, hogy nagyon kevés az a cég, akik részletes mindenre kiterjedő tájékoztatást adnak kínált termékeikkel kapcsolatban, ami nagyon kiábrándító! 

Köszönöm szépen a figyelmet! Reméljük sokat segítettem a választásban!