Mivel burkoljam le a kültéri lépcsőt?

A WPC anyag nemcsak terasz burkolására alkalmas, hanem a kültéri lépcsők esztétikus, időtálló burkolatai is. A WPC járófelület kétoldali alkalmazhatósággal rendelkezik, egy mikro bordázott és egy makro bordázott oldallal. A mikro bordázott oldal előnye, hogy a sűrű bordáknak köszönhetően viszonylag csúcsásmentes felületet ad vizes, nedves közegben is.

Új lépcsők kialakításánál érdemes figyelembe venni a WPC járófelület méreteit (145 mm szélesség) és már ehhez alakítani a beton vagy fém fogadófelületet.

Legideálisabb kültéri lépcső méretek:

  • fellépő magasság: 15-17 cm
  • belépőszélesség, lépcsőfelületi szélesség: 29-32 cm

 

A WPC kültéri lépcső kialakításnál a WPC telepítési technológia megegyezik a teraszburkolatéval, tehát, ha adott a beton fogadófelület, akkor 30-35 cm-es ajánlott tengelytávval párnafákat fúrnak bele, melyeket előtte megfelelően kiszinteznek. A szintezés az egyik legfontosabb része a folyamatnak, mert ha a párnafák nem fekszenek fel rendesen a betonra, akkor a WPC szálak „huppogó”-csattogó hangot fognak adni.

A párnafákra merőlegesen kerülnek rá a járófelület szálak, melyek klipszek segítségével rögzíthetőek a járófelület oldalán található nútprofilon keresztül.

kültéri lépcső

A szép esztétikai kialakításhoz 3 féle oldaltakaró profilt kínálunk a kültéri lépcsőkhöz:

  • Az egyenes profilú oldaltakaró elem (9.5x71x2900 mm) a lépcső élek oldaltakaró profiljaként alkalmazhatóak, stabil lépésálló kialakítást tesz lehetővé, 1 cm vastag tömör kialakításának köszönhetően.
  • Az L alakú oldaltakaró profil két féle méretben érhető el. (30x50x2900 mm valamint 60x60x2900 mm) A profil a teraszok oldal irányú élzárására használható, mivel kialakítása révén az kissé kiáll a járófelület síkjából, ezért olyan helyre javasolt, ahol a fellépést nem zavarja.
  • A 3. típusú élzáró a magasított egyenes oldaltakaró elem (10x228x2900 mm) 22,8 cm magasságának köszönhetően egyben, nagyobb magasságú élzárást tesz lehetővé.

A képen az egyenes profilú vagy másnéven „I” profilú élzárót alkalmaztuk: 

wpc terasz i-profilú élelzáróval

A WPC karbantartást nem igénylő anyag, tehát a megfelelő telepítési szabályok betartásával hosszútávon szép és időtálló kültéri lépcső alakítható ki vele.


Kínálatunkban 6 féle színű burkolat érhető el melyből kültéri lépcső készíthető: antracit – világosszürke – kávébarna – sötétbarna – világosbarna – szahara

Minőségi tanúsítvánnyal rendelkező termékeink mellé precíz kivitelező partnereinket is szívesen ajánljuk, legyen szó kültéri lépcső, teraszburkolat, vagy kerítésépítésről, mindenben állnak kedves Ügyeleink rendelkezésére.