Milyen alapot válasszunk WPC padlóburkolathoz?

Ideális alap WPC padlóburkolathoz

wpc_terasz-1024x577
Időtállóság szempontjából fontos, hogy milyen anyagból készült a terasz burkolata, de a terasz alap minőségének és típusának is óriási a jelentősége. Ahogy a fa terasznál, úgy a WPC padlóburkolat esetében is számít, hogy mire kerülnek rá a teraszburkolat elemek.

A WPC padlóburkolat önmagában egy időtálló, környezetbarát és magas UV álló felület. Azonban teraszunk akkor lesz igazán időtálló, ha megfelelő alapot választunk hozzá.

Nem mellesleg a WPC padlóburkolat lerakásának fortélyait sem árt ismerni. Erről már korábban írtunk (LINK). Arról viszont eddig kevés szó esett a blogban, hogy milyen legyen a WPC burkolat rendszerünk fogadó felülete. A következőkben néhány szóban bemutatjuk ezt.

A WPC padlóburkolat rendszerünk fogadó felületek 1. helyét a beton foglalja el, 2. helyét a beton járdalapok (megfelelő rétegrend kialakítása mellett), 3. helyet pedig a betonsávalap vagy betonpogácsákra telepített horgonyzott vasszerkezet. 

Mire figyeljünk a WPC padlóburkolat alapjának kialakításakor?

Első szempont:  A betonozás előtt alakítsunk ki egy megfelelő rétegrendet, ami meggátolja majd a jövőben az esetleges  terasz süllyedést.

Második szempont, A betonozás során válasszuk ki a lejtési irányt, ahová a csapadékot szeretnénk elvezetni, ugyanis szükséges egy minimális lejtést adni.

Harmadik szempont: A beton felületének kialakításánál törekedjünk a lehető legsimább és vízszintes kialakításhoz a könnyebb telepítés érdekében.

Hibák és következményei

Nem alakítanak ki megfelelő rétegrendet a betonozás előtt: Így pár hónap vagy év után a teraszunk megsüllyed, a WPC padlóburkolat rögzítő klipszek eltörhetnek, rosszabb esetben a padló is sérül.

Nem adnak lejtést a terasznak, a csapadék nincs elvezetve. 

A WPC párnafák kiosztása nem megfelelő: A WPC párnafák közötti távolság a 30-35 cm nem haladhatja meg! Távolságok értelmezése: A 30-35 centimétert a két egymást követő párnafák középpontjától kell számolni, NEM a párnafák széleitől.

A WPC párnafa nincs kellően kiszintezve. Fontos a párnafa szintezés, ugyanis ha ez nem történik meg akkor a WPC teraszburkolatunk fel fogja venni a fogadó-felület egyenetlenségét továbbá „libegő érzést” fog adni a használók számára

Ne használj horgonyzott, vagy egyéb csavarokat, mert pár forinttal olcsóbb! CSAK rozsdamentest használj, ha tartós teraszburkolatot szeretnél.

Gondoljuk át, megéri-e olcsóbb megoldást választani a fogadó felület kialakításánál, ha már egy prémium minőségű WPC burkolat választásánál döntöttünk.

Ha bizonytalan lenne, kérje inkább szakértőink segítségét. Menjen biztosra! tervezzen hosszú távra! 

WPC Royal Market Kft.

1183. Budapest, Gyömrői út 79-83.