Kerítés magasság alapján 3 féle kerítésünk

Magyarországon egy átlagos kerítés magassága jelentősen változhat a kerítés szerepétől, a helyi építési előírásoktól és a személyes ízléstől függően. Általánosságban a kerítések magassága 90 centiméter és 240 centiméter között mozog, ezért mi a kerítés magasság alapján 3 fajta kerítésre osztjuk az építendő kerítéseket:

1. kerítés fajtánk az „Intimitás kerítéseket” soroltuk: Amennyiben a cél az, hogy intimitást és biztonságos privát szférát biztosítsunk a kertben, leggyakrabban az 1,8-2,4 méter magas kerítések építését kérik megrendelőink. Ezek a kerítések elég magasak ahhoz, hogy megakadályozzák a kíváncsi szemeket az utcáról vagy a szomszédságból.
2. kerítés fajtánk a „Díszkerítések”: Ha a kerítés elsődleges célja a dekoráció vagy a tulajdon határának jelzése, akkor általában alacsonyabb, 90-120 centiméter magas kerítések a legjobb választás. Hisz ez a magasság nem kelt még bezártságot, kényelmesen tud csevegni szomszédjával.
3. kerítés fajtánk a „Biztonsági kerítések”: A biztonságérzet növelése érdekében leginkább magasabb kerítéseket építését kérik megrendelőink, ezen kerítés típusnál a minimális kerítés magasság a 180 centiméter, de esetenként még magasabbra is, akár 220-240 centiméterre kérik a kerítés építést, különösen, ha a terület körül jelentős a betörési kockázat. A betörési kockázat leginkább a ritkábban lakott részeken a legmagasabb, amikor a szomszédok messze laknak egymástól, a kert végében mező, erdő vagy egyéb beépítetlen terület található.

De mielőtt elkezdjük tervezni a kerítésünk magasságát és átláthatóságát, érdemes megnézni, vagy állásfoglalást kérni helyi önkormányzattól, hogy mik a kerítés magasságára vonatkozó, helyi építési előírások és szabályozások, melyek érvényben vannak és korlátozhatják, hogy milyen magasra építhető a kerítés. Azért érdemes mindig a helyi illetékes hatóságot megkeresni e kérdésben, mert az előírások változhatnak városonként, kerületenként vagy országonként.

A kerítés építése előtt érdemes megfontolni a kerítés célját, a környezetet, a szomszédokkal való viszonyt és a költségvetést is. Ha bizonytalan a megfelelő magasságban, érdemes velünk felvenni a kapcsolatot egy díjmentes konzultáció keretében, átbeszélni a lehetőségeket a kerítés típusával kapcsolatban a helyi előírások figyelembe vételével.

Tapasztalat: 2020-ban volt egy nagyon kedves megrendelőnk, akinek kerítésének régi fa burkolatát cseréltük le WPC-re. A megrendelő kérése volt, hogy minimális hézaggal 1-2 cm-el legyen telepítve, mivel nem szeretné, hogy bármi beláthasson udvarára. Kérdésünkre elmondta, hogy az utcában több ilyen kerítés van, ezért szerinte nem lesz probléma. Majd 1 év után megkeresett, hogy a helyi önkormányzat felszólította, a kerítés átalakításával kapcsolatban (40% átláthatóság), melyet természetesen probléma nélkül megoldottunk. A felfedés oka: Az utca végében, ami már külterület, építettek egy házat, amit a hivatal emberei mentek ellenőrizni, de útközben több ilyen kerítés láttak és felszólítottak mindenkit.

Referencia a három fajta kerítésre:

magas-kerites nyitott-kerites zart-keriteslec