Hogyan építsünk új kerítést? – Az alapok

Kezdjünk neki…

Mivel egyre több érdeklődő van a régi kerítések bontására és új WPC kerítés kivitelezésére, ezért egy kis tájékoztató jellegű cikket hoztam arról, hogyan és mivel kell számolni egy kerítés építésnél. A kerítés építéséhez szerkesztettem egy kis amatőr rajzot, amivel szemléltetni fogom mire kell odafigyelni, hogy -hetek -hónapok esetleg évek múlva ne boruljon ki, vagy ne ázzon fel = „ledobja a vakolatot”.  

wpc_kerites_epites-1024x477

Követelmények

Magyarországon a fagyhatár 50 cm körül mozog, ami azt jelenti földszinttől számított körülbelül 50 cm-es mélységig a föld átfagy.

  • Mi a következménye? Következménye, hogy az alaptestet ( A betonalap földben lévő része) a földbe szivárgott majd megfagyott víz „felnyomhatja vagy elmozdíthatja eredeti helyéről”. 
  • Hogyan kerüljük el? Mindezt nagyon könnyedén elkerülhetjük, ha az alaptest alsó része minimum 80 centiméter mélyre kerül. Ezen mélységi határon már nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a víz lejut és megfagy, ami károkat okozhatna a betonszerkezetbe. 
  • Ha már van egy biztos alapunk, akkor következő lépés, hogy kiszámoljuk a készítendő WPC kerítés rendszer mekkora terhet fog jelenteni az alap számára. Valamint nem elhanyagolható, a környezeti hatások figyelembe vétele sem (orkán erejű szelek), melyek egyre szélsőségesebbek már Magyarország területén is. A 2020-as évben mért legnagyobb erejű széllökés 124 km/h volt, mely rekordot döntött. 
  • Véleményünk szerint, legyen szó nyitott vagy zárt kerítés rendszerről… Nem elég csupán az oszlopokat lebetonozni! Készítsünk rendes sávalapot 30-40 cm szélességben és legalább 80 cm mélyen, azt öntsük ki jó minőségű betonnal, melybe legalább 20×20 vagy 30×30-as „vasalat” kerüljön. 
  • A fent leírt módon történő beton alap elkészítése a Mi WPC kerítésrendszerünk alátámasztására alkalmas.  
  • Köszönöm szépen a figyelmet, remélem segítettem egy lépést megtenni a WPC kerítés rendszer építéséhez