Kerítés típusok

A népszerű kerítéstípusok széles skáláját fedik le, attól függően, hogy milyen célt szolgálnak, és milyen esztétikai preferenciák vannak. Íme néhány gyakori választás:

  • A fa kerítés sokoldalú és népszerű, természetes megjelenést kínál. Lehet egyszerű léckerítés, ami intim hangulatot teremt, vagy magasabb, zártabb változat a magánélet védelme érdekében.
  • A drótkerítés gazdaságos és praktikus választás, kiválóan alkalmas nagy területek határolására. Általában mezőgazdasági területeken és sportpályákon használják.
  • A műanyag/PVC kerítés kevés karbantartást igényel, és ellenáll az időjárás viszontagságainak. Széles szín- és stílusválasztékban kapható.
  • Az alumínium kerítés elegáns, tartós, és kevés karbantartást igényel. Gyakran használják díszkerítésként, mivel jól imitálja a drágább vaskerítések megjelenését.
  • A kő és tégla kerítés robusztus és időtálló, kiválóan alkalmas magánélet védelmére és biztonsági célból. Magasabb árkategóriát képvisel, de hosszú élettartamot és elegáns megjelenést biztosít.
  • A bambusz kerítés környezetbarát és egyedi megjelenésű, tökéletes választás természetközeli kertekhez. Különösen népszerű azokban a régiókban, ahol a bambusz bőségesen áll rendelkezésre.
  • A vaskerítés klasszikus és elegáns, magas szintű biztonságot és tartósságot kínál. Tökéletes választás történelmi vagy elegáns ingatlanokhoz.
  • A WPC kerítés (Wood Plastic Composite) egyre népszerűbb választás a tulajdonosok körében, akik egy tartós, karbantartást minimálisan igénylő és esztétikailag is vonzó megoldást keresnek. Az anyag a fa és a műanyag egyedülálló kombinációjából született, így ötvözi a természetes fa szépségét a műanyag hosszú élettartamával és ellenálló képességével együtt.

fehér wpc kerítés

Nem szabad elfelejteni, hogy a műanyagtartalom miatt, az anyag hő hatására tágulhat, ezt mindenképp javasolt figyelembe venni a rögzítési pontoknál. Vízszintes telepítés tekintetében a kerítést 100-120 cm-ként szükséges megtámasztani. Függőleges telepítés esetében pedig 70-80 az ideális távolság, a végeredmény így képes majd megőrizni szép és egyenes formáját. A WPC anyagot jellemzően előfúrják, olyan fúrószárral, mint amekkora a csavar. Akkor kap a csavar fix rögzítést középen, ha három rögzítési pont van, a két oldalsónál a lyukak oválisak lesznek, ami a hőtágulás szempontjából meghatározó. A fúrószár segítségével tudjuk ezt megtenni, amit mozgassunk hosszanti irányba.

Milyen csavart célszerű használni?

Amennyiben esztétikus megoldást szeretnénk válasszunk Opel fejű önmetszős csavart. Ez a típus ugyanis nem hatol át a zártszelvényen, ráadásul az ovális lyukak is eltakarhatóak általuk, mivel széles és lapos a fejük szerkezete. Ezek a csavarok azért kapták ezt az elnevezést, mert tényleg az Opel kezdte meg a gyártásukat. Az információt egy megbízható Opel szakszerviz is megerősítette.

A telepítés befejeztével érdemes a kerítés ápolására és karbantartására is figyelmet fordítani, bár a WPC anyag jelentősen csökkenti ezeket az igényeket, időnként tisztítással és a véletlenül kilazuló elemek meghúzásával biztosítható, hogy a kerítés hosszú távon is megőrizze vonzó megjelenését.