Biztonságos grillezés a teraszon

A teraszon történő grillezés nem csak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem lehetőséget biztosít a baráti és családi összejövetelekre is. A biztonságunk és testi épségünk érdekében viszont figyelembe kell vennünk néhány alapvető szabályt és tippet.

grillezés szabályai

Az egyik legfontosabb a grill helyének kiválasztása. A teraszon igyekezzünk megtalálni azt a helyet, ahol a készülék távol van az éghető anyagoktól, például a növényektől, bútoroktól és a ház falától. Alapvető szabály, hogy legalább két méter távolságot tartsunk minden irányban, de ügyeljünk arra is, hogy a grill stabilan álljon, nehogy eldőljön a folyamat során, ezzel is elkerülve a baleseteket. Azt is vegyük számításba, hogy milyen a teraszburkolat anyaga, ugyanis a wpc biztonságosabb, mint a fa, mert jóval magasabb a gyulladáspontja.

A biztonság érdekében ne feledkezzünk meg a megfelelő felszerelésről sem. Használjunk hőálló kesztyűt, hosszú nyelű szerszámokat, így védjük a kezeinket is. A grillezés során mindig legyen elérhető egy kis tűzoltó készülék, szódabikarbóna vagy homok, amelyekkel elolthatjuk a tüzet.

Az ételeket ne süssük túl magas hőmérsékleten, hogy elkerüljük az égett, káros anyagok képződését. A húst megfelelően fűszerezzük és pihentessük a sütés előtt, hogy ízletes és zamatos végeredményt kapjunk. Ügyeljünk a megfelelő belső hőmérséklet elérésére is, különösen a baromfi és a sertéshús esetében.

Végül, de nem utolsósorban, a grillezés utáni takarítás és karbantartás is lényeges. Mindig tisztítsuk meg alaposan a grillrácsot és az eszközöket, akárcsak a nagykonyhai gépek tekintetében, ezáltal a következő grillezést is zavartalanná és higiénikussá tehetjük. Mindez javítja az ízélményt, és hosszabb élettartamot biztosít a grillünknek.